Under november (2018) till mars (2019) genomförde Hyresgästföreningen region Stockholm en tävling för nya medlemmar. Den som gav den bästa motiveringen till en förbättrad boendemiljö hade chansen att vinna en månadshyra.

De lyckliga vinnarna blev Malin Key Södergren och Jens Eklinder Frick från Liljeholmen, som vann med motiveringen om en gemensam delningstavla där hyresgästerna tillsammans delar olika verktyg och maskiner med varandra, mojänger som kan vara till nytta i ett hem.

– Det känns jätteroligt! Kul att idéen vi spånade fram vid middagsbordet blev uppmärksammad säger Malin Key Södergren.

Vad fick dig att skriva just din motivering om en delningstavla?

– När vi flyttade i årsskiftet så blev vi än en gång påminda om allt man behöver för att göra i ordning en lägenhet; vi behövde en slagborr för att sätta upp hyllor och tavlor, en symaskin för att sy gardiner, och så vidare. Det kändes ju onödigt att köpa alla dessa verktyg när vi inte planerar att flytta igen i första taget, och det känns ju även som slöseri om alla i ett hyreshus ska äga varsin uppsättning verktyg och tillbehör. Varför inte dela med sig av saker så vi slipper att köpa allt själv. Kanske måste vi tänka att det viktigaste är att ha tillgång till saker, inte nödvändigtvis äga allt en kan tänkas behöva.

Vilken eller vilka frågor tycker du är viktigast att Hyresgästföreningen jobbar med framåt?

– Att fundera på hur vi bättre kan ta tillvara på våra resurser är en av de viktigaste samhällsfrågorna idag. Vi tycker att hyresgästföreningen skulle kunna arbeta med hållbarhetsfrågor och även ta tillvara på den kompetens som finns bland hyresgästföreningens medlemmar.